Ontdek het verschil tussen een huis en een thuis

Een huis en een thuis, wat is het verschil?

 

Een huis is een bouwwerk waar mensen in kunnen wonen

 

Het gaat om een gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, en een dak. Een huis biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf; regen, hagel, wind, extreme temperaturen en tegen mogelijk binnendringende mensen of dieren.

 

Wonen of gehuisvest zijn is permanent op één vaste plek leven

 

Deze plek is tegenwoordig meestal een huis.

Vroeger woonden mensen in grotten, in holen en in hutten. Mensen ontdekten al snel dat wonen in groepsverband meer bescherming bood; hierdoor ontstonden dorpen en later steden. Veiligheid was lang heel belangrijk. En om meer mensen te laten profiteren van de veilige stadsmuren bouwden de Romeinen insulae (flats) in hun steden.

Maar tijden veranderen. Nu vind je hoogbouw voornamelijk in grote steden, waar de grond erg duur is en er door stapeling meer woningen gerealiseerd kunnen worden.

 

De woningwet

 

Heel lang hebben veel mensen, zowel in steden als op het platteland, in krotten en andere erbarmelijke omstandigheden gewoond. Tot in Nederland in 1901 de woningwet werd opgesteld, een wet die betrekking heeft op de huisvesting van het volk. Volkshuisvesting.

Het doel van de Woningwet was om de bouw van goede woningen te bevorderen. Tevens bood deze wet de mogelijkheid om woningen onbewoonbaar te laten verklaren, zodat slechte en ongezonde woningen tot het verleden gingen behoren.

In 1962 volgde de tweede woningwet, en in 1992 de derde. In de vierde woningwet, uit 2015, werd het belang van woningbouwcorporaties teruggeschroefd. En kregen ontwikkelaars en beleggers een veel groter aandeel in de bouw van nieuwe woningen. Dit was ook het moment van de opkomst van particuliere ontwikkelaars. Particulier opdrachtgeverschap, al dan in een collectief, is nog steeds ‘ booming.’ Het laten bouwen van je eigen huis is ongekend populair. En zien we de meest bijzondere woningen verrijzen. Iglo’s van hout, rotswoningen met grasdaken, klassieke villa’s en hypermoderne woningen met een zwembad op het dak.

De vorm en afmetingen van woningen zijn nog steeds afhankelijk van de omstandigheden en bouwmaterialen, de behoeften van de bewoners en de beschikbare know how. Maar eigenheid is iets van deze tijd.

 

Thuis is de benaming voor de plek (het huis) waar iemand woont

 

Thuis is de plek waar men zich veilig en op zijn gemak voelt. In een uitdrukking als “zich thuisvoelen’ heeft het dan ook een positieve gevoelswaarde. Je kunt ergens wonen, een huis hebben, maar je toch  niet thuis voelen. Hoe komt dat?

Als de energie in je woning in balans is, zul je voelen dat je huis je voedt. Dat je er energie van krijgt. Als dit niet het geval is heb je te maken met een disbalans in je huis. Dit merk je als je bijvoorbeeld niet goed slaapt, heel onrustig bent, je moeite hebt om je te concentreren of als er steeds dingen niet lukken en je achtervolgt wordt door pech.

Een disbalans kan ook komen doordat je op de verkeerde plek woont. Een plek die niet bij je past. Of een plek met veel storende omgevingsfactoren.

 

Thuisgevoel

 

Het gevoel van thuis is voor iedereen anders. En dus is het belangrijk om uit te zoeken wat de beste plek is voor jou. Ben je een stadsmens, of woon je liever buiten? Vind je het fijn om water in de buurt te hebben, of houd je meer van bos? Maar er zijn meer vragen: welke woonsfeer spreekt je aan? Hoe belangrijk is gezond wonen voor jou? En hoe flexibel moet je huis zijn?

Het is niet meer dan logisch dat je beter functioneert als je in een huis woont waar jij je thuis voelt. Dat het klopt.  Als je een nieuw huis laat bouwen wil je al helemaal dat het goed is. Dat het huis bij jou en jullie past, dat het jouw huis is! Want een eigen huis bouwen is niet iets wat je vaak in je leven zult doen.

 

Eigen huis bouwen

 

Uit de enquête die ik onlangs hield, blijkt dat maar liefst 83% van de ondervraagden droomt van een vrijstaand huis. Dit huis staat bij voorkeur in de natuur. En is omringd door water en/of groen. Voor een derde van de ondervraagden is het uitzicht heel belangrijk. Kort samengevat: rust en vrijheid. Het laten ontwerpen en bouwen van dit huis is een volgende stap.

Lees voor je begint mijn boek “in 10 stappen je eigen huis bouwen.” Na het volgen van alle stappen ben je op de best mogelijke manier voorbereid en heb je een supergoed plan voor je huis, waaronder een ontwerp, een planning en een begroting.

 

Blijf genieten, durf te dromen en take care

 

Angelique Slatius- Feng Shui architectuur

 

 

Vond je dit interessant? Download  de gratis Feng Shui checklist en weet in no time of je huis ‘ klopt.

Lees ook hoe je de perfecte locatie vindt voor je droomhuis.

! Vergeet niet  deze informatie door te sturen naar mensen in je netwerk, zodat ook zij de Feng Shui tips kunnen toepassen

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter