Hoe je voorkomt dat de verbouwing van je huis of bedrijfspand een fiasco wordt

Ben je toe aan een verbetering van je woon- of werkomgeving, en overweeg je een verbouwing? Dan is een gedegen voorbereiding – eentje die verder reikt dan puur alleen de praktische zaken – zeker geen overbodige luxe. Een goed doordachte voorbereiding voorkomt dat je voor onverwachte, vervelende verrassingen komt te staan, waardoor de verbouwing onverhoopt minder goed uitpakt dan je had verwacht.

 

Als je  gaat verbouwen veranderen namelijk de energiestromen in het pand waar je woont of werkt. En als gevolg hiervan kan het dan zomaar zo zijn dat de plek waar je voorheen prettig zat te werken, nu ineens geen fijne plek meer is. Of dat je minder goed slaapt na de verbouwing. Gevolgen die niet wenselijk zijn, en die vaak pas ontdekt worden als het ‘te laat’ is.

Het kan echter ook andersom zijn; dat je bijvoorbeeld meer energie hebt na de verbouwing en dat je juist beter tot rust komt in je huis. En daar word je blij van natuurlijk.

Belangrijke zaken om je te realiseren vóórdat je aan de verbouwing begint dus, want voorkomen is beter dan genezen. Met een gedegen voorbereiding zorg je ervoor dat álle aanpassingen een positief effect hebben op jouzelf, én op je gezinsleden of medewerkers.

Wil je weten hoe je een verbouwing goed aanpakt? Lees dan verder,  ik heb een aantal zaken op een rijtje gezet voor je.

 

1. Maak een plan

 

Het gebeurt nog te vaak dat mensen gaan verbouwen zonder plan. Vaak beginnen ze enthousiast, maar verliezen ze ergens tijdens het proces het overzicht. In het ergste geval wordt de verbouwing niet, of maar voor en deel uitgevoerd. Omdat er tegenslagen zijn.

In de meeste gevallen raakt het geld op. Omdat er niet van tevoren een duidelijke begroting is gemaakt. Het kan ook gebeuren dat de verbouwing niet op tijd klaar is. Dit leidt tot extra (hoge) kosten. En frustratie. Maar vooral kost het heel veel energie.

Soms is het geduld op. Dit gebeurt wel eens als de ene persoon iets anders in zijn/haar hoofd heeft dan de ander. En er niks op papier staat. Je kent het programma op TV misschien wel: help, mijn man is klusser… Maar zelfs als je op één lijn lijkt te zitten levert een verbouwing zonder plan nooit het gewenste resultaat op.

 

 

 

 

Hoe maak je een plan?

 

Een plan bestaat uit een ontwerp, een planning en een begroting. Een ontwerp kun je laten maken door een (interieur) architect. Je kunt het ook zelf proberen, maar als je niet weet waar je op moet letten raad ik je dat niet aan! Een architect kan je ook helpen met het maken van een planning én met een begroting. Of je laat de architect het ontwerp maken en laat het narekenen door een andere adviseur, een aannemer bijvoorbeeld. Als je wilt weten of en hoeveel je huis in waarde zal stijgen na de verbouwing, is het slim om een makelaar naar het plan te laten kijken.

Er zijn veel adviseurs die je kunnen helpen bij het maken van een bouwplan. Een goede adviseur is niet iemand die je geld uit je portemonnee trekt, maar is iemand die er voor zorgt dat je met een goed plan niet voor verrassingen komt te staan. Een (bouw) foutje is nou eenmaal snel gemaakt.

Een nog betere adviseur is iemand die je ook nog helpt met goede tips en advies, ook over eventuele besparingen. Sommige adviseurs kunnen ergens korting voor je bedingen, korting die je als particulier niet zult krijgen. Denk aan korting op een keuken, of een speciale prijs voor een nieuw interieur.

Dus ja, goed advies kost geld. Maar als je een bouwplan laat maken door een deskundige levert het ook weer geld op. En moet je advies zien als een investering. En niet als kostenpost.

Als je het dan toch per se zelf wilt doen, zorg er dan in ieder geval voor dat alles op papier staat. En laat je plan checken! Ook hier geldt dat je met het juiste advies of een scherpe controle uiteindelijk geld zal besparen.

 

2. Ga voor de beste indeling van de ruimtes

 

Als je gaat verbouwen volgens Feng Shui principes krijg je een duidelijk overzicht van de plekken of ruimtes waar de goede plekken zich bevinden in je huis of kantoor, en de ruimtes met een minder gunstige energiestroom. Dit is een overzicht van de Ba Gua’s.

De Ba Gua’s komen voort uit de acht-huizen-theorie. Deze theorie pas je toe bij het indelen van woonhuizen, grote, hoge bedrijfspanden en zelfs voor de ontwikkeling en verkaveling van complete woonwijken en nieuwe steden. In het geval van een woning of bedrijfspand stel je met het toepassen van deze theorie de goede plekken vast in het pand, maar ook de goede richting. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat de richting van de entree aansluit bij de bewoner(s) of gebruikers van een pand. Als de entree in een van jouw voorkeursrichtingen ligt, draagt dit bij aan een goede energie in het pand!

 

 Lees hier waarom de juiste richting jou geluk brengt. 

 

Op basis van de informatie uit de acht-huizen-theorie kun je een (her) indeling van je huis of bedrijfspand maken. Of laten maken. Zo is het bijvoorbeeld gunstig als de slaapkamers zich bevinden in een Ba Gua met een positieve energie. Bergruimtes en een toilet daarentegen kunnen prima in een negatief energieveld liggen.

 

de windstreken en jouw huis, liggende fotoEen voorbeeld van de Ba Gua’s in een woonhuis

 

 

Four points gold

 

Een van de basisvoorwaarden voor een woning of een bedrijfspand met een stabiele energiestroom is dat de plattegrond van het pand vier rechte hoeken heeft. Dit kan een vierkant zijn, maar in de meeste gevallen is dit een rechthoek. Dit noemen we in de Feng Shui leer de ‘ four points gold’ en het betekent dat de energiestroom bij een plattegrond met een regelmatige vorm rustig is en stabiel.

Uitbouwen, aanbouwen en opbouwen leveren vaak een onregelmatige plattegrond op. Je ziet dan allerlei ‘ uitsteeksels.’ Dit gaat ten koste van de energie in het pand. Het kan dan zelfs zo zijn dat een positief energieveld buiten de woning komt te liggen. En dat wil je liever niet. Omdat je dan minder goed gebruik kunt maken van deze energie. Zorg er dus voor dat de plattegrond van je woning of bedrijfspand ook na de verbouwing vier rechte hoeken heeft.

Is dit niet het geval? Compenseer dan de ontbrekende hoek(en) door de buitenruimte bij de woning te betrekken. Denk hierbij aan een (terras)overkapping of een pergola.

 

Maak de rechthoek af voor een stabiele Qi

 

De kracht van het centrum van je huis of kantoor

 

In Feng Shui is het belangrijk dat het centrum van een woning of bedrijfspand vrij is van negatieve functies, dikke wanden en zware meubels. Houd het centrum zo leeg en opgeruimd mogelijk, zodat de Qi goed kan stromen.

Een functie als een toilet in het centrum van je huis is niet goed. Een toilet is een ‘ zware functie’, met een negatieve energie. Als het toilet in het centrum van de woning of het bedrijfspand ligt, heb je te maken met een neerwaartse energie die centraal ligt in het pand. En draait alles als het ware om een negatieve spiraal, met alle gevolgen van dien. Vaak kom je daar pas achter als de verbouwing klaar is.

Houd de energie van een negatieve functie zoals het toilet zoveel mogelijk omhoog gericht, houd de deur van het toilet altijd gesloten en zo mogelijk ook de toiletpot. Een zelfsluitende toiletbril is dan heel handig!

 

 Met een zelfsluitende toiletbril houd je de Qi langer vast.

 

3. Kies een geschikte periode voor de verbouwing

 

Bouwplanning

 

Omdat het weer goed gaat met de economie én met de woningmarkt, moet je tegenwoordig al vroeg in het proces iemand proberen te vinden die de verbouwing voor je uit kan voeren. Houd hier rekening mee en ga al voordat  je ideeën zijn uitgewerkt op zoek naar een geschikte bouwer. Ook hier geldt dat je al veel (voor) werk zelf kunt doen, maar zet alles op papier, overleg met de bouwer en maak een goede planning.  

In de zomer en in december, vlak voor het einde van het jaar zitten bijna alle bouwers vol. Dit heeft in de zomer (en ook in december) te maken met de vakantietijd, de bouwvak. Aan het begin van een nieuw jaar gelden er meestal andere prijzen en die liggen vaak hoger dan in december. Bovendien vervallen subsidies vaak aan het einde van het jaar. Allemaal goede redenen dus om op tijd klaar te zijn. Volgens plan (als je die hebt, tenminste).

 

Feng Shui planning

 

Het klinkt misschien vervelend, al die deadlines en dat gedoe met planningen, maar er zit ook een goede kant aan. Want wist je dat het, vanuit de Feng Shui-leer bekeken, voor elk huis verschillend is wat de beste tijd is om te starten met een verbouwing?

In november kun je prima beginnen met de verbouwing van je huis, zelfs als het koud, nat en donker is. Starten tussen 7 en 22 november is zelfs de beste tijd voor woningen die gericht zijn op het oosten. Starten, het hoeft niet binnen die periode klaar te zijn.

Voor woningen en bedrijfspanden met het gezicht naar het noorden is de periode tussen 21 januari en 3 februari gunstig om te beginnen. Daarentegen is de periode tussen 6 en 20 maart het meest geschikt om te starten met de uitvoering van een verbouwing voor woningen en bedrijfspanden die op het noord westen gericht zijn. Vanaf 24 augustus, tot 7 september, is het de beste tijd voor een pand dat gericht is op het zuiden of zuid oosten. Deze periodes gelden ook voor interieur verbouwingen.

Het leuke is dat elke periode een naam heeft gekregen. Hieronder in de tabel de vertaling van de Chinese namen van bovengenoemde periodes:

 

 

Feng Shui kompas op plattegrond

 

Met de Luo Pan, een Feng Shui-kompas, bepaal je de exacte richting van het huis. En bepaal je de meest gunstige periode om te starten met verbouwen.

 

4. Zorg voor een goede voorbereiding

 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een (bouw)plan (zie punt 1) en zorg er voor dat er niks in de weg ligt, en er niemand in de weg loopt, als de uitvoering begint.

Ruim zo veel mogelijk op en maak ruimte voor de verbouwing. Breng oude en kapotte spullen naar de milieustraat, geef spullen die je niet (meer) gebruikt aan een goed doel, zet ze op Marktplaats, of breng ze naar de Kringloop. Bescherm kostbare spullen: dek waardevolle spullen en gevoelige apparatuur af met oude lakens of bouwplastic, en gebruik een stucloper of een kleed om de vloer te beschermen.

Regel opvang buitenshuis voor je kinderen als je denkt dat ze in de weg gaan lopen. Of – nog veel belangrijker- als de verbouwing gevaarlijk kan zijn voor je kinderen. Vraag af en toe een oppas als je toch liever wil dat je kinderen thuis kunnen zijn. Dan kun jij helpen met de verbouwing als dat nodig mocht zijn.

Loop je jezelf in de weg? Zorg voor een escape. Ga logeren bij familie, of bij een vriend of vriendin. Meestal is dit prima voor een paar dagen. En nog gezellig ook. Wil je langer weg? Denk eens aan een kamperen in de buurt. Huur een (retro) caravan en ga op vakantie in je eigen stad of dorp. Superleuk! (weet ik uit ervaring). Kijk voor leuke ideeën eens op https://www.camptoo.nl/.

Wat je ook kunt doen is voor een tijdje een huisje huren. Net als bij kamperen ben je dan even weg uit je huis en uit de rommel. Even afstand nemen is altijd goed. Je bent bezig met een flink project waar je goed moe van kunt worden, maar ’s avonds heb je dan een lekkere douche en kun je op tijd naar bed. Zodat je de volgende dag weer uitgerust verder kunt met verbouwen. Via airbnb.nl vind je vaak de leukste plekjes.

 

 Even weg..

 

5.  “ Stick to the original plan!”

 

Houd je aan je plan, ook al word je overvallen door nóg leukere ideeën. Over smaak valt niet te twisten en keuzes heb je al gemaakt. Dus als jij oranje gordijnen wilt in de slaapkamer, dan is dat jouw keuze. Laat je niet gek maken door allerlei goedbedoelde adviezen, maar blijf trouw aan jezelf, aan je keuzes en aan je eigen smaak. En trends die je zogenaamd moet volgen? Niet doen! Bedenk dat duurzaam (en eerlijk) het langst duurt.

Laat je ook niet opjagen, werk in je eigen tempo. Volgens plan. Want dat heb je.

 

‘Voor mij voelde het heel fijn dat iemand vanuit een andere invalshoek, dan wat ze persoonlijk mooi vinden en/of betaalbaar met je meedenkt over je woning. De adviezen van Angelique waren een nuttige en ‘ware’ aanvulling.’  (Lisanne, Culemborg)

 

En dan de laatste, BONUS- tip: regel nazorg.

 

Vraag overal en altijd hoe de nazorg geregeld is. Wat is bijvoorbeeld de garantietermijn van een nieuwe keuken? En kan die eventueel verlengd worden? Wat doet de aannemer als er lekkage optreedt bij het nieuwe dakraam? Staat er iets over vermeld in de Algemene Voorwaarden? Of draai jij op voor de kosten?

Wat doe je als een leverancier plotseling failliet gaat? Staat daar ook iets over vermeld in de Algemene Voorwaarden? Stel je voor dat de inbouwverlichting niet meer geleverd kan worden, of niet meer op tijd. Wat doe je dan? Heel vervelend als hierdoor de verbouwing vertraging oploopt!

Wat gebeurt er als de openslaande deuren al  geleverd zijn, maar niet blijken te passen? Wiens verantwoordelijkheid is dat en kan dit probleem op een goede manier- zonder dat het jou geld kost uiteraard- opgelost worden?

Nog een voorbeeld: in de oranje gordijnen die je hebt besteld blijken vlekken te zitten. En nu? Kun je ze kosteloos terugsturen en nieuwe krijgen? Of blijf je zitten met oranje gevlekte gordijnen?

Deze is ook erg: na zeven maanden gaat de nieuwe – peperdure – houten vloer krom staan. De ondervloer is niet goed gelegd en er is waterschade ontstaan. Maar de garantietermijn is verstreken. Pech, geld weg. Of kun je toch terecht bij de ‘vloermensen’ die de schade komen repareren?

Natuurlijk hoop ik dat jij niet met zulke ellendige voorvallen te maken krijgt. De kans dat zo iets dergelijks gebeurt is een stuk kleiner als jij goed voorbereid begint aan de verbouwing. Want met een goed doordachte voorbereiding voorkom je dat je voor onverwachte, vervelende verrassingen komt te staan, waardoor de verbouwing onverhoopt minder goed uitpakt dan je had verwacht.

Ik wens je veel succes met verbouwen!  Volgens plan.  

 

Dag Angelique, wij willen je graag bedanken voor je snelle en professionele aanpak met betrekking tot het creëren van ons bouwplan. We zijn je erg dankbaar voor de nuttige tips en het advies voor materiaal en kleurgebruik, om zodoende een creatieve en harmonieuze leefomgeving voor ons gezin te scheppen.  Ook over de nazorg van dit project, zijn wij heel erg tevreden! 🙂 Peppina M. Cantatore, Den Haag.

 

Wil je meer weten over Feng Shui en verbouwen? Kijk naar inspirerende voorbeelden op de pagina projecten!

 

Vond je dit interessant? Download ook de gratis Feng Shui checklist en weet in no time of je huis ‘ klopt.

Lees ook waarom de juiste richting jouw geluk brengt

! Vergeet niet  deze informatie door te sturen naar mensen in je netwerk, zodat ook zij de Feng Shui tips kunnen toepassen

 

 

Laat een reactie achter