Hoe je een programma van wensen maakt

Valt er nog iets te wensen?

Grond is schaars, kavels zijn duur en ook de bouwprijzen schieten omhoog.

Maar wat betekent dit voor jou? Bieden dergelijke berichten niet juist een kans? “Hoe dan?” zul je denken. Nou, ‘ gewoon.’ Door NU te gaan bedenken wat je wilt. Zodat het volgend jaar uitgevoerd kan worden. Juist nu is er tijd om na te denken. Wat zijn je wensen? Waar wil je wonen? Wat wil je bereiken, en waar wil je naar toe? Durf te dromen, durf te wensen!

 

 

 

 

Programma van Eisen

 

In architectuur hebben we het altijd over een PVE, een programma van eisen. Waar moet een ontwerp aan voldoen? Welke bouwkundige eisen zijn er, en welke eisen worden er door bijvoorbeeld de gemeente gesteld? In een PVE staat bijvoorbeeld hoe hoog je huis mag worden en hoeveel vierkante meter waterberging je moet creëren. Maar ook hoeveel slaapkamers je in je huis wilt hebben, hoeveel groot de woonkamer moet zijn en of je, naast een bad, douche en toilet, een dubbele of een enkele wastafel in de badkamer wilt. Praktische zaken.

 

Programma van Wensen

 

Naast alle eisen stel ik met opdrachtgevers ook altijd een PvW op, een programma van wensen. Wat wens je? Hoe wil je dat je huis er uitziet? Wat is je droom? Is er misschien iets uit het huis van je oma wat je graag terug zou willen zien in jouw huis? Heb je altijd al in een oude fabriek willen wonen? Heb je ooit een tekening gemaakt van je droomhuis? Of een huis gezien in een film waarvan je dacht ‘ o, wauw, dat vind ik mooi, dat doet me wat?’

Misschien heb je al een moodboard gemaakt met foto’s van dingen die je inspireren. Of is je beeld al helemaal compleet, omdat jij je droomhuis al ergens hebt gezien. Hoe ver je ook bent in het proces, dit is het moment om even lekker weg te dromen. Droom bijvoorbeeld over een vrijstaand huis aan het water. Of midden in het bos. Alles gelijkvloers kan ook een wens zijn. Of veel (dag)licht. Of een  energieneutraal huis.

Schrijf het eens op. Of teken het.

 

Waarom is een Programma van Wensen belangrijk?

 

Zonder dromen en zonder wensen bestaat het gevaar dat je je teveel laat leiden door alle eisen. En dat is jammer, omdat dromen over je huis en het visualiseren ervan heel krachtig kan zijn!

 

Hoe maak ik een Programma van Wensen?

 

Je maakt een programma van wensen op de manier die jij wilt. Wat je nodig hebt is (een) ruimte om te dromen en “schrijftools.” Ruimte om te dromen is voor iedereen anders. Al werkend in de (moes) tuin kun je tot mooie inzichten komen, of wandelend door de natuur. Of – zoals ik- onder de douche. Maar misschien werkt praten met een vriend of vriendin voor jou beter. Of heb jij een hangmat nodig tussen twee palmbomen op een onbewoond eiland. Het leuke is dat alles mag en alles kan! En dat geldt ook voor “schrijftools.” De ene pakt pen en papier, de ander de laptop. Of spreekt het in op de telefoon. En ja, je mag ook in het zand tekenen als je toch op dat onbewoonde eiland bent.

 

 Zoek één wens uit. Kies iets waar je blij van wordt.

 

Maak ruimte voor deze wens!

  • Schrijf je wens op een stuk papier en hang dit papier aan de muur.
  • Of maak een altaar en zet je wens er op.
  • Leg de wens onder je kussen.

 

Wat je ook doet, besteed aandacht aan je wens. En doe het vooral op je eigen manier.

 

Blijf genieten, durf te dromen en take care

 

Angelique Slatius- Feng Shui architectuur

 

Heb je hulp nodig bij het maken van een Programma van Wensen?  Ik help je graag met ideeën in een strategiegesprek.  Het gesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Meld je aan via deze link.

 

! Vergeet niet  deze informatie door te sturen naar mensen in je netwerk, zodat ook zij de tips kunnen toepassen.

 

 

Laat een reactie achter