7 kleuradviezen waar je huis beter van wordt

In een eerder blog heb je kunnen lezen wat het effect van kleur is in de buitenruimte. Ik heb het over de kleur van gebouwen, de kleur van het straatbeeld.

Het gebruik van de juiste kleuren heeft een bijzonder effect. Het geeft een positieve uitstraling en trekt daardoor goede energie aan. Ook in het interieur is kleur belangrijk. Zelfs als je niet van veel kleur houdt.

Eigenlijk zou je eerst moeten weten welke energie op welke plek actief is en welke kleuren bij kunnen dragen aan het versterken of juist verzwakken van die bepaalde energiestroom. Maar ook zonder deze informatie kun je werken met kleur.

Ik geef je 7 kleuradviezen waar je huis beter van wordt:

 

 

1. Donkere kleuren maken een ruimte kleiner, lichte kleuren groter

Soms is een ruimte te groot en voelt het niet comfortabel. Met één donkere wand kun al veel sfeer creëren en de ruimte gezelliger maken. Pas vooral lichte kleuren toe in (te) kleine ruimtes. Dit geldt niet alleen voor de kleur op de muren, maar ook voor het meubilair in de ruimte. Een lage ruimte lijkt hoger met een spierwit plafond. En dat plafond  mag ook best een beetje glimmen.

 

   
Als er genoeg licht is in een ruimte kan een zwarte muur prachtig zijn. En andere kleuren komen tegen een zwarte achtergrond goed uit de verf!

 

2. Geef hout een boost met metaalelementen

Heb je veel hout in je interieur? Bijvoorbeeld een houten vloer én houten meubels? Kijk dan eens of je iets met het element metaal kunt doen. Een metalen lamp of een bronzen beeld prikkelen het hout en brengen meer leven in een huis met veel houtelementen. Een bos felgekleurde bloemen op tafel maakt het geheel af.

 

3. Voeg extra hout toe bij veel glas

Pas juist extra houtelementen toe in een woning waar veel glas in is verwerkt. Een houten vloer door het hele huis is heel mooi. Laminaat is geen hout. Planten vallen ook onder het element hout. En de kleur groen.

 

4. Pas aardetinten toe in een modern vormgegeven huis 

Woon je in een moderne woning met veel licht en ook veel wit? Ga aan de slag met details in aardekleuren. Denk aan kussens op de bank, of een vloerkleed in een lichte aardetint. Terracotta en taupe zijn uitgesproken aardekleuren. Maar ook beige, maïsgeel en vallen onder het element aarde. Speel ermee en je zult merken dat je huis warmer aanvoelt.

 

  Vuuraccenten en aardetinten in een modern wit interieur. 

 

5. Breng vuuraccenten aan in huizen die ‘ zwaar’ aanvoelen.

Een huis waarin je een ‘zwaar’ gevoel krijgt geef je extra energie door het gebruik van vuuraccenten. Gerichte verlichting (bijvoorbeeld spots) is een mooi voorbeeld van een vuuraccent. Maar ook felle kleuren, zoals rood, oranje, geel en paars.

 

6. Kleur op kantoor

Yang-kleuren zijn geschikt voor ruimtes waarin veel vergaderd wordt. Pas juist meer YIN toe als een ruimte vooral gebruikt wordt voor activiteiten die concentratie vergen. Pastelkleuren bijvoorbeeld zijn YIN. Rood en groen zijn YANG-kleuren.

 

7. Zorg voor de juiste balans

Let op de juiste balans, ook met het gebruik van kleur. Veel wit kan mooi zijn, maar maak het niet te steriel. Veel hout lijkt warm, maar kan ook zwaar worden. Wat meer sprankeling in de ruimte brengen met metaal-, water- of vuuraccenten kan dan geen kwaad. Vuurkleuren geven extra energie aan een ruimte, maar je kunt er ook overprikkeld van raken. Zorg dus altijd voor de juiste balans!

 

Op een fijn thuis!

 

Angelique Slatius- Feng Shui architectuur

 

 

Vond je dit interessant? Download  de gratis Feng Shui checklist en weet in no time of je huis ‘ klopt.

Lees ook 7 verlichtingsadviezen waar je huis beter van wordt.

! Vergeet niet  deze informatie door te sturen naar mensen in je netwerk, zodat ook zij de Feng Shui tips kunnen toepassen

 

2 reacties

  1. Hans Olsthoorn op 9 september 2018 om 08:17

    Goede tips, sommige niet eerder van gehoord! Het gaat om het evenwicht, zoveel wordt mij duidelijk.

    • Angelique op 10 september 2018 om 12:46

      Dat klopt Hans, dat heb je mooi gezegd. Evenwicht of balans, daar gaat het om.

Laat een reactie achter