Hoe je je eigen huis bouwt én de rol van opdrachtgever vervult

Denk je aan een verbouwing van je huis? Of de bouw van een compleet nieuw huis? Leuk! Maar ook spannend. En complex. Het is wat je niet (helemaal) zelf kan.

Als je gaat verbouwen, of een nieuw huis laat bouwen, komt er veel op je af. Waar moet je beginnen? Wat moet je allemaal regelen? En wat wordt er precies van je verwacht?

 

De rol van de opdrachtgever

 

Een nieuw huis ontwerpen en bouwen is niet iets wat je vaak in je leven zult doen. Je wilt het dus ook meteen goed doen. Veel particuliere opdrachtgevers zijn zo druk met het huis en alles wat er bij komt kijken, dat ze vergeten dat ze ook nog een andere rol hebben. De rol van opdrachtgever. Een enorm belangrijke rol!

 

” De rol van opdrachtgever omvat meer dan een vraag voorleggen en wachten op het resultaat. Het is juist belangrijk dat je, van het begin tot het einde, betrokken bent bij het proces.” 

 

Bij het ontwerp en de bouw van een huis zijn meerdere partijen betrokken. Denk aan een architect, tekenaars, verschillende adviseurs, een aannemer en een constructeur. Iedereen heeft zijn of haar eigen expertise. Maar wie is bijvoorbeeld de coördinator van het hele proces? Wie vraagt de vergunningen aan? Wie bewaakt het budget? En wie is het aanspreekpunt voor de gemeente? Over wie wat doet moeten duidelijke afspraken gemaakt worden. En logischerwijs ook over wat alles kost. Jij als opdrachtgever hebt de regie. Of je besteed het uit als je dat prettiger vindt.

 

Checklist

 

Het is heel handig om voor je begint een takenlijst of checklist te maken, een overzicht van alle werkzaamheden. Op de checklist vink je aan wat er van elke partij wordt verwacht.

 

Wie doet wat? 

 

Zoals gezegd heeft elke partij z’n eigen expertise. En zijn of haar eigen taken en rol. Zo valt constructie-advies bijvoorbeeld onder de taken van een constructeur. Dit is niet iets wat een architect of een aannemer doet. Net als de constructeur geen ontwerpwerk verricht en een Feng Shui adviseur geen huis bouwt. Je kunt er voor kiezen om de architect of de aannemer te vragen een constructeur voor te dragen, bijvoorbeeld een waar de architect of aannemer goede ervaringen mee heeft. Of een constructeur uit de buurt. Maar dat kun je ook zelf doen. In het eerste geval geef je de architect of de aannemer de rol van “procesmanager”, in het laatste geval ben je dat zelf. Het is handig om van te voren aan te geven wat jouw ideeën zijn over de samenwerking. Vandaar de checklist.

 

 

 

 

 

Afspraken met de (Feng Shui) architect

 

Afspraken over werkzaamheden, planning, aanpak, budget en honorarium worden vastgelegd in een document, dat door beide partijen ondertekend wordt. Ook worden de Algemene Voorwaarden meegestuurd, waar zaken als betalingsvoorwaarden en auteursrechten worden beschreven. Soms voor het hele project, van de eerste schets tot aan de oplevering, maar meestal per fase. Van het begin tot het einde blijf jij als opdrachtgever betrokken bij het proces. Niet alleen om keuzes te maken over de indeling en inrichting van je nieuwe huis, maar ook als “arbeidsbemiddelaar. “ Soms als leider in een deeltraject. En op een ander moment als volger. Veel hangt af van het budget. Maar vergis je niet: alles zelf doen kost veel tijd en energie. En indirect dus ook geld.

Eigen huis bouwen

 

Als je een eigen huis gaat bouwen, komt er veel op je af. Waar moet ik beginnen, wat moet ik allemaal regelen en wat wordt er precies van mij verwacht? Wil je een huis (laten) bouwen, maar schrikt de complexiteit van alles wat erbij komt kijken je af? Zie je op tegen alle keuzemogelijkheden en ben je bang dat je de verkeerde keuzes maakt? Of bezorgt als dat gedoe met die vergunningen je slapeloze nachten? Lees dan mijn boek “in 10 stappen je eigen huis bouwen.” 

 

Blijf genieten, durf te dromen en take care

 

 

Angelique Slatius- Feng Shui architectuur

 

 

Vond je dit interessant? Download  de gratis Feng Shui checklist en weet in no time of je huis ‘ klopt.

Liever eerst een paar hoofdstukken lezen voordat je het boek aanschaft? Dat kan! 2 gratis hoofdstukken download je HIER

! Vergeet niet  deze informatie door te sturen naar mensen in je netwerk, zodat ook zij de Feng Shui tips kunnen toepassen

 

 

 

 

Laat een reactie achter