Denk je aan een verbouwing van je huis? Of de bouw van een compleet nieuw huis? Leuk! Maar ook spannend. En complex. Het is wat je niet (helemaal) zelf kan.

Als je gaat verbouwen, of een nieuw huis laat bouwen, komt er veel op je af. Waar moet je beginnen, wat moet je allemaal regelen en wat wordt er precies van je verwacht

 

De rol van de opdrachtgever

 

Een nieuw huis ontwerpen en bouwen is niet iets wat je vaak in je leven zult doen. Je wilt het dus ook meteen goed doen. Veel particuliere opdrachtgevers zijn zo druk met het huis en alles wat er bij komt kijken, dat ze vergeten dat ze ook nog een andere rol hebben. De rol van opdrachtgever. Een enorm belangrijke rol!

 

” De rol van opdrachtgever omvat meer dan een vraag voorleggen en wachten op het resultaat. Het is juist belangrijk dat je, van het begin tot het einde, betrokken bent bij het proces.” 

 

Bij het ontwerp en de bouw van een huis zijn meerdere partijen betrokken. Denk aan een architect, tekenaars, verschillende adviseurs, een aannemer en een constructeur. Iedereen heeft zijn of haar eigen expertise. Maar wie is bijvoorbeeld de coördinator van het hele proces? Wie vraagt de vergunningen aan? Wie bewaakt het budget? En wie is het aanspreekpunt voor de gemeente? Over wie wat doet moeten duidelijke afspraken gemaakt worden. En logischerwijs ook over wat alles kost. Jij als opdrachtgever hebt de regie. Of je besteed het uit als je dat prettiger vindt.

 

Checklist

 

Het is heel handig om voor je begint een takenlijst of checklist te maken, een overzicht van alle werkzaamheden. Op de checklist vink je aan wat er van elke partij wordt verwacht.

 

Wie doet wat? 

 

Zoals gezegd heeft elke partij z’n eigen expertise. En zijn of haar eigen taken en rol. Zo valt constructie-advies bijvoorbeeld onder de taken van een constructeur. Dit is niet iets wat een architect of een aannemer doet. Net als de constructeur geen ontwerpwerk verricht en een Feng Shui adviseur geen huis bouwt. Je kunt er voor kiezen om de architect of de aannemer te vragen een constructeur voor te dragen, bijvoorbeeld een waar de architect of aannemer goede ervaringen mee heeft. Of een constructeur uit de buurt. Maar dat kun je ook zelf doen. In het eerste geval geef je de architect of de aannemer de rol van “procesmanager”, in het laatste geval ben je dat zelf. Het is handig om van te voren aan te geven wat jouw ideeën zijn over de samenwerking. Vandaar de checklist.

 

 

 

 

 

Afspraken met de (Feng Shui) architect

 

Afspraken over werkzaamheden, planning, aanpak, budget en honorarium worden vastgelegd in een document, dat door beide partijen ondertekend wordt. Ook worden de Algemene Voorwaarden meegestuurd, waar zaken als betalingsvoorwaarden en auteursrechten worden beschreven. Soms voor het hele project, van de eerste schets tot aan de oplevering, maar meestal per fase. Van het begin tot het einde blijf jij als opdrachtgever betrokken bij het proces. Niet alleen om keuzes te maken over de indeling en inrichting van je nieuwe huis, maar ook als “arbeidsbemiddelaar. “ Soms als leider in een deeltraject. En op een ander moment als volger. Veel hangt af van het budget. Maar vergis je niet: alles zelf doen kost veel tijd en energie. En indirect dus ook geld.

 

Hulp bij het meedenken

 

Iemand die je kan helpen bij het vertalen van je ideeën en wensen naar concrete mogelijkheden, maar ook helpt met het doorhakken van knopen en het wegnemen van twijfels (over van alles) is een Feng Shui architect. Iemand die weet wat er allemaal bij de bouw of een verbouwing komt kijken, de weg weet in de wereld van wet- en regelgeving, vergunningen, milieueisen, normen en programma’s. En kan overzien wat het allemaal kost. Het is altijd belangrijk dat er iemand is die zich kan verplaatsen in de gebruiker. Iemand die niet alleen een goed passend ontwerp kan maken, maar ook kan plannen en kan communiceren met de andere adviseurs, aannemers en constructeurs. Iemand die dezelfde taal spreekt, maar het belang van de gebruiker voorop stelt.

 

Heb je behoefte aan iemand die met je meedenkt zonder je iets op te dringen, iemand die begrijpt dat een huis niet zomaar een huis is? Dat het gaat om jouw woonbeleving, jouw thuisgevoel en jouw leven? En die jou kan vertellen hoe je het hele proces het beste aan kunt pakken? Dan ben je bij een Feng Shui architect aan het goede adres!

 

Dus begin bij het begin en ga eens praten met een Feng Shui architect

 

Angelique Slatius- Feng Shui architectuur

P.S. Ontdek het verschil tussen een huis en een thuis onder deze link

Lees ook hoe je voorkomt dat de verbouwing van je huis of bedrijfspand een fiasco wordt. Klik op deze link

! Vergeet niet  deze informatie door te sturen naar mensen in je netwerk, zodat ook zij de tips kunnen toepassen.

 

 

Laat een reactie achter