Verlaag je energierekening en verhoog je woonplezier

De energieprijzen zijn hoog. Dit is voor veel mensen een sterke motivatie om te bezuinigen op de energierekening. Maar ook duurzaamheidsambities spelen mee.

Je kunt veel energie besparen door – heel logisch – minder energie te verbruiken. Dit kost niks, maar je energierekening valt lager uit.

Nog beter werkt het als je weet waar je woning energie lekt. Dan neem je energiebesparende maatregelen om het lek te dichten. Je zult zien dat je energie en daarmee kosten bespaart. Vaak weet je al aan de hand van het energielabel of je huis veel energie ‘lekt’ of juist weinig. Een huis met energielabel A is het meest energiezuinig. Energielabel G is het ongunstigste energielabel dat een huis kan hebben.

 

Gas

Verreweg het grootste deel van je gasverbruik, ongeveer 75%, gaat naar de verwarming van je huis. Door de temperatuur in huis een graadje lager te zetten, bespaar je al op je energierekening. Ook met slim verwarmen bespaar je kosten. Slim is het bijvoorbeeld als je alleen de ruimtes verwarmt waar iemand is.

 

Stroom

Ruim een derde van je energierekening gaat naar stroomverbruik. Daar kan je flink op besparen, bijvoorbeeld door je apparaten slim en zuinig te gebruiken. De meeste mensen vervangen elektrische apparaten pas als ze kapot zijn, maar het is vaak goedkoper om dat eerder te doen. Sowieso als bijvoorbeeld een koelkast of een vriezer ouder is dan 10 jaar.

 

Water

Ook op water kun je besparen, daar hoef je hygiëne echt niet voor op te geven. Het is een kwestie van bewust omgaan met water. Met één minuut korter douchen, bespaar je al, helemaal met een waterbesparende douchekop. Regenwater kun je opvangen en bijvoorbeeld gebruiken voor het water geven van de planten of het doorspoelen van het toilet.

De bovengenoemde energiebesparende maatregelen kosten je weinig of helemaal geen geld.

Maar om je energierekening verder omlaag te krijgen, is het ook belangrijk om te investeren in grotere energiebesparende maatregelen. Maatregelen die je huis verduurzamen. Uiteindelijk verdient dit zich (bijna) altijd terug. Lees mijn boek “IN 10 STAPPEN COMFORTABEL WONEN” als je hier meer over wilt weten. En nog veel meer tips om je energierekening te verlagen!

 

Blijf genieten, durf te dromen en take care

 

 

Angelique Slatius- Feng Shui architectuur

 

Vond je dit interessant? Lees HIER wat een woning comfortabel maakt

Download  de gratis Feng Shui checklist en weet in no time of je huis ‘ klopt.

! Vergeet niet  deze informatie door te sturen naar mensen in je netwerk, zodat ook zij de Feng Shui tips kunnen toepassen

Laat een reactie achter