Wat maakt een woning comfortabel?

Wonen is een basisbehoefte; het hebben van een dak boven je hoofd. Waarmee je wordt beschermd  tegen invloeden van buitenaf: regen, wind, hitte en kou. En ook tegen indringers, lawaai en onrust. Maar wat maakt een woning comfortabel? Denk aan het volgende:

  • wat is de beste plek voor jou?
  • welke woonsfeer spreekt je aan?
  • hoe flexibel moet je huis zijn?
  • welke materialen gebruik je?
  • hoe richt je je huis het beste in?

Uit de enquête die ik hield voor mijn boek “In 10 stappen je eigen huis bouwen”, blijkt dat maar liefst 83% van de ondervraagden droomt van een vrijstaand huis. Dit huis staat bij voorkeur in de natuur. En is omringd door water en/of groen. Voor een derde van de ondervraagden is het uitzicht heel belangrijk. Kort samengevat: rust, ruimte en vrijheid.

Andere belangrijke wensen die naar voren kwamen uit de enquête zijn:

  • een licht huis
  • het gebruik van natuurlijke materialen
  • een energieneutraal huis
  • alles gelijkvloers
  • niet te groot

En daar is meteen het verschil duidelijk: wat voor de één een wens is, is voor een ander minder belangrijk. Want misschien vind jij een groot huis op een riant kavel wel interessanter en comfortabeler. Een huis, en dus ook het gevoel van thuis, is voor iedereen anders.

 

Thuis

 

Thuis is de plek waar jij je veilig en beschermd voelt. En op je gemak. Een uitdrukking als ‘je thuis voelen’ heeft het dan ook een positieve gevoelswaarde. In een huis waar jij je thuis voelt is het prettig wonen. De sfeer is aangenaam en het voelt comfortabel. Maar wat zorgt er nou precies voor dat comfortabele thuisgevoel?

De plek van je huis speelt een belangrijke rol bij een thuisgevoel. Het is niet meer dan logisch dat je beter functioneert als je huis op een plek staat waar jij je thuis voelt. Dat het klopt.

De energie van de directe woonomgeving moet je ook niet onderschatten. Want je kunt nog zo’n mooi huis hebben, dat prachtig is ingericht; de omgeving bepaalt hoe de Qi, de energie, op het pand afkomt. Gunstige omgevingsfactoren zijn van essentieel belang voor een goede Qi-stroom ín het pand. En aan de andere kant kunnen ongunstige omgevingsfactoren voor veel ellende zorgen.

Lees HIER hoe je met simpele aanpassingen de energie van je woonomgeving kunt verbeteren. 

 

Energielek

 

Wonen op een plek die niet bij je past geeft je geen energie. Soms kóst het je zelfs energie. Je laadt er niet op, je wordt er niet blij van. In het ergste geval put het je uit en raak je alle energie kwijt. Dit noemen we een energielek.

Een heel ander energielek is dat er teveel warmte-energie uit je huis verdwijnt. Dit kost jou energie, maar ook geld. En het voelt niet comfortabel. Om te weten te komen waar de energie uit je huis lekt is het verstandig om eens goed om te kijken naar het energielabel van je huis en een warmteverliesberekening te laten maken. Deze berekening laat zien waar de meeste energie weglekt uit je huis en waar dus winst te behalen valt. Vaak is het (na)isoleren van je huis een goede eerste stap. Let wel op een goede ventilatie, want té goed isoleren levert weer andere problemen op.

Sociale warmte speelt ook een rol als het gaat om woonplezier. Geïsoleerd wonen, dus ver weg van familie en vrienden, is voor veel mensen eenzaam. Ook een energielek dus.

Net als alleen wonen in een te groot huis. Dan mis je de warmte van andere mensen om je heen en voelt je huis ‘ leeg.’ En kost het je bovendien veel geld om je huis überhaupt warm te krijgen.

 

Comfortabel wonen

 

Hoe je een energielek opspoort en verhelpt, zodat je comfortabel, prettig en aangenaam woont lees je in mijn nieuwe boek “In 10 stappen comfortabel wonenVerlaag je energierekening en verhoog je woonplezier.” Klik op DEZE LINK om het boek te bestellen.

 

Blijf genieten, durf te dromen en take care

 

Angelique Slatius- Feng Shui architectuur

 

Vond je dit interessant? Lees ook het effect van werken met natuurlijke materialen

Download  de gratis Feng Shui checklist en weet in no time of je huis ‘ klopt.

! Vergeet niet  deze informatie door te sturen naar mensen in je netwerk, zodat ook zij de Feng Shui tips kunnen toepassen

Laat een reactie achter